Het aantal nieuwsberichten over (verwachte) massaontslagen en faillissementen neemt hand over hand toe. Euler Hermes spreekt over “een tijdbom aan faillissementen.” Hiernaast hangt het (naderende) einde van het bijzonder uitstel van betaling van de Belastingdienst, en terugbetaling van de uitgestelde belastingen boven het hoofd van veel ondernemers. De banken hebben de acceptatiecriteria voor financieringen aangescherpt.

Onduidelijk is wanneer er een vaccin beschikbaar komt, hoe lang de beperkingen en de steunmaatregelen nog van kracht van blijven en of de huidige situatie het ‘nieuwe normaal’ is?

Kortom, deze tijd kenmerkt zich door veel negativiteit en onzekerheid. Deze onzekerheid in combinatie met de financiële slijtageslag van de afgelopen maanden voor veel bedrijven leidt tot sombere voorspellingen over de economie.

Het aantal faillissementen is in het eerste halfjaar nog niet significant toegenomen, maar de verwachting is dat de aantallen de komende tijd en zelfs de komende jaren zeer fors zullen stijgen.
Niemand die weet waar deze uitzonderlijke situatie toe zal leiden, maar feit is dat de impact enorm is en de kans is groot dat de negatieve gevolgen voor veel bedrijven nog een tijd zullen voortduren.

Hoewel niemand de wijsheid in pacht heeft en je geen rekening kan houden met alle mogelijke scenario’s zijn wij van mening, dat je je als ondernemer zo goed mogelijk en vooral ook tijdig moet voorbereiden op wat er realistisch gezien nog kan komen.

Hoe staat jouw onderneming ervoor? Heb jij in beeld welke scenario’s zich kunnen voordoen en wat dat voor gevolgen heeft voor je bedrijf? Is er voldoende liquiditeit, kan je je financiering nog uitbreiden, is participatie door een investeerder een mogelijkheid, is er een ander, wel rendabel, businessmodel mogelijk? Uiteindelijk zal vastgesteld moeten worden of je onderneming levensvatbaar is. En zo niet, is het dan verstandig om andere keuzes te maken dan je misschien zou willen?

Loop je tegen dit soort vraagstukken aan en kom je er niet helemaal uit?
Wij ondersteunen je graag bij een gedegen analyse en het maken van een daarop gebaseerde rationele, goed onderbouwde keuze.