Grip op de cijfers is geen doel op zich. Wel is het een goede tool naast een degelijke sales- en marketingstrategie en een heldere visie op het gebied van organisatorisch management. Als onderdeel van de financiële analyse zijn er een aantal ratio’s waar wij standaard naar kijken. Deze ratio’s geven ons namelijk een samenvatting van de cijfers en sluiten vaak aan bij het verhaal achter de cijfers. Deze ratio’s kunnen vervolgens worden gebruikt als stuurinformatie.

Voorbeeld:

Meerdere crediteuren hebben gebeld in het kader van openstaande posten bij jouw onderneming. De finance afdeling geeft aan dat de cash positie te laag is. Na wat uitzoek werk kom je erachter dat de debiteuren positie is opgelopen, na wat herinneringsmails en telefoontjes zie je de debiteuren positie aflopen en de kasgelden oplopen. Er is weer ademruimte en crediteuren kunnen worden betaald. Ook hierbij let je op, je wil immers niet je gehele kas verbruiken voor het afbetalen van crediteuren.

Dit soort situaties kunnen worden voorkomen of efficiënter worden aangepakt. Dit kan onder andere middels ratio-analyse. Ratio’s tonen dus aan of een bedrijf financieel gezond is en/of wat aandachtspunten kunnen zijn.

Andere blogs

Hoe ziet een overname traject eruit?

Hoe ziet een overname traject eruit?

Het M&A-proces stap voor stap Van voorbereiding tot post closing: dit kun je verwachten tijdens een overname- of verkooptraject Een overname of verkoop verloopt zelden volgens een keurig stappenplan. Elk traject is uniek, dynamisch en heeft onverwachte wendingen....

Lees meer
Waarom ondernemers kiezen voor fusies en overnames

Waarom ondernemers kiezen voor fusies en overnames

De strategische waarde van fusies en overnames – voor kopers én verkopersFusies en overnames (ook wel M&A genoemd) zijn al lang niet meer alleen het domein van grote corporates of private-equityfondsen. Steeds meer ondernemers in het MKB, zowel kopers als...

Lees meer