Fusies en overnames, voor ons een alledaags begrip, voor veel ondernemers een begrip waar zij onderzoek naar doen wanneer zij denken aan de volgende fase in hun leven of carrière.  Het verkopen van uw onderneming kan immers worden gezien als de afsluiting van een groot en belangrijk hoofdstuk in uw leven. Alhoewel wij onszelf hierin kunnen vinden denken wij dat de verkoop van de onderneming meer is dan het afsluiten van een hoofdstuk. Bij het verkopen van uw onderneming denken wij aan het zorg dragen voor:

 • Een verkoopprijs die representatief is voor wat u en uw medewerkers hebben opgebouwd.
  • Denk hierbij aan de waarde voor behaalde en te behalen resultaten, groeipotentieel, concurrentiepositie, intellectuele eigendommen, et cetera.
 • De voorwaarden van de transactie, welke minstens zo belangrijk zijn als de verkoopprijs.
  • Zo kan het goed zijn om na te denken over wat u wilt doen na de transactie. Gaat u op rondreis in Zuid-Amerika of wilt u aanblijven voor een bepaalde periode? Beide uitgangspunten kunnen namelijk aanzienlijk impact hebben op de verkoopprijs en het proces gedurende/na de overname.
 • Uw personeel, klanten, leveranciers en andere partners door de geschikte overnamekandidaten te zoeken en selecteren.
 • Het in goede banen leiden van het overnametraject.
  • Om onrust in en buiten uw onderneming te voorkomen is het verstandig om het overnametraject strikt vertrouwelijk te benaderen.
  • Een gedegen planning opstellen voor individuele fases van het overnametraject.

Om te voorkomen dat u voor verrassingen komt te staan wanneer u, uw onderneming wilt verkopen is het verstandig om tijdig na te denken over bovenstaande punten. Tevens is het belangrijk om te begrijpen op welke kenmerken overnamekandidaten selecteren. Door hierop voor te sorteren kunt u tijdig handelen en veranderingen doorvoeren, dit kan honderdduizenden tot miljoenen extra opleveren en/of leiden tot betere voorwaarden bij de verkoop van uw onderneming.

Bij Inter Actus begeleiden wij ondernemers bij het verkoop-klaar maken van de onderneming, ook wanneer de ondernemers voorlopig niet voornemens zijn om het bedrijf te verkopen. Ondernemers kiezen hiervoor omdat zij hiermee bouwen aan de onderneming in plaats van in de onderneming.

Andere blogs

De Automotive Specialist

De Automotive Specialist

Inter Actus is al meer dan 30 jaar betrokken bij de overnames in de Automotive sector. De afgelopen jaren lijken de ontwikkelingen in de branche in een stroomversnelling te raken en wordt er veel geschreven over de dynamiek in deze branche. Ook zet de schaalvergroting...

Lees meer
2023 mooi afgesloten en een goede start van 2024

2023 mooi afgesloten en een goede start van 2024

2023 is een veelbewogen jaar geweest waarin wij veel en vooral mooie projecten hebben mogen doen met en voor onze relaties. Onderstaand een overzicht van deze projecten. We hebben het jaar afgesloten met een aantal projecten die in 2023 zijn gestart en...

Lees meer
Ratio analyse helpt bij het ondernemen

Ratio analyse helpt bij het ondernemen

Grip op de cijfers is geen doel op zich. Wel is het een goede tool naast een degelijke sales- en marketingstrategie en een heldere visie op het gebied van organisatorisch management. Als onderdeel van de financiële analyse zijn er een aantal ratio’s waar wij standaard...

Lees meer